Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A madárvilágban a legjobb látoképeséggel a ragadozó madarak rendelkeznek.  Kiszámítoták  hogy egy nagy testű ragadozó madár 3-8-szor nagyobb távolságból is fölfedezi a zsákmányt, mint ahogy azt az ember is meglátná. A vándorsólyom jó látási viszonyok között 8 km távolságból is észreveszi a repülő galambot.

 

A rókák sokszor elképesztően elővigyázatlanok. Ha ugatásukat utánozzák, gyakran futva igyekeznek a helyszínre, tekintet nélkül az esetleges veszélyre. Minden különösebb félelem nélkül visszatérnek olyan helyekre, ahol már sokszor vadásztak rájuk.

 

A hatalmas afrikai elefánt a legnagyobb élő szárazföldi emlős. Átlagos méretű hímjeinek vállmagassága 3,2m, súlya 5,7 tonna.  

Elefánt videó

 

 

 

 Ausztrália belső, száraz területeiről származik a hullámos papagáj. A fiatal állatok könnyen megszelídíthetők és sok örömet okoznak tanulékonyságukkal. Egyes példányok felismerik a rövid hangsorokat, sőt néhány szót vagy mondatot utánozni is tudnak.      Papagáj videó

 

Két vadlófajtát tartanak a háziló ősének: a tarpánt és az ázsiai vadlóvakat, a takot. A hím neve csődör (mén), a nőstényé kanca, a kicsinyük a csikó. A lónak négyféle járása van a lépés, a poroszkálás, az ügetés és a galopp (vágta). Kitűnő az emlékezete.

Lovas videó

 

 

A kék bálna a Föld legnagyobb állata. E roppant test fenntartásához hatalmas mennyiségű csemegét kell megennie. A szája alatt húzódó barázdák  kitágulnak,  torka négyszeresére duzzad,  Így könnyen elfogyasztja a napi 8 tonnányi apró rákot.

A skorpiók tapogatólába hatalmas ollóban végződik. Mégsem a rákok, hanem a pókszabásuak közé tartoznak. Az ollókkal ragadják meg a rovarokat, és a potrohuk végén levő méregtövissel ölik meg. Egyes trópusi fajok mérge olyan erős mint a kobráké.

A tonhal-és makrélaimádó vitorláshal nem véletlenül a leggyorssabb a halak közül. 109 km/h sebességgel tempózik kedvencei után, amelyek szintén a gyorsúszók közé tartoznak.

 

 A világ legmagasabb állata a zsiráf. A zsiráfok általában kis falkákban élnek. Jóindulatúak, de veszély esetén hosszú lábuk erőteljes rúgásaival védekeznek. Poroszkálva járnak, vagyis mindig egyszerre lépnek a bal illetve a jobb oldalukon lévő lábaikkal. 

 

Afrika legnagyobb ragadozója az oroszlán. Bömbölése 6-8 km-re is elhalatszik. Ilyenkor minden állat riadtan menekül. Mozgásuk  méltóságteljes.  Falkába verődve alkonyatkor és éjszaka vadásznak. 

 

 

 

 

 

A bohóchal a mérges tengerirózsa tapogatói között keres menedéket, ugyanis a "rózsa" mérge nem hat rá. Azok ugyanis szúrásaikkal elriasztják a többi ragadozót. A bohóchalat megvédi a bőrén levő nyálkás bevonat.

A nagy termetű macska félék közül egy sem versenyezhet a párduc mászásban tanúsított erejével, ügyességével. Egyszer megfigyeltek egy 60 kg-os párducot, amint egy 90 kg súlyú fiatal zsiráfot vonszolt fel egy fára, hogy azután napokig lakmározzon belőle.

 

A legtöbb fóka 15-20 percig is kibírja lélegzetvétel nélkül a vízben, s ez alatt több száz méterig lemerülhet. A búvárkodás bajnokának azonban a Weddell-fókát tartják. Ez a fóka  akár egy órán át is képes a víz alatt lenni.

 

A világ legnagyobb szarvasféléje a jávorszarvas. Egyes példányok agancsa 2 méter fesztávolságú is lehet. A felnőtt állatok akár 700 kg súlyúak is lehetnek.

 

 

A sülöknek változó hosszúságú tüskéi vannak. A legfélelmetesebb arzenálja a óvilági tarajos sülnek van, amelynek taraja csaknem 50 centiméteres tüskékből áll.

 

 

A koboldmaki a Fülöp-szigeteken és a környező szigetvilágban él. Éjszakai rovarvadászatai során igen ügyesen ugrál fáról fára, két fa között olykor 2 métert is áthidal, é s még a függőleges fatörzsön is megkapaszkodik.  

 

Hangadáskor a préri kutya vigyázzállásba vágja magát, a fiatalabbak többször is hanyatt esnek, mire elsajátítják ezt a műveletet.  Kifejező hangjeleik is vannak pl.: védekező ugatás, acsargás, riadt kiáltás.

 

A farksodrók,  főként éjszakai állatok. E mézfaló medvéknek  is nevezett állatok hosszú, keskeny nyelvük segítségével mézet, rovarokat és gyümölcsöket fogyasztanak.

 

Az új-zélandi kivi és a galápagosi kormorán, számtalan társával együtt, elvesztette röpképességét, föltehetöleg azért, mert ragadozok híján sohasem kényszerült gyors menekülésre.

 

 

 

A méhészmadár, más néven gyurgyalag Magyarország legtarkább madara. Trópusi madarak, hazai fajunk is trópusi színponpájú. Földbe vájt tárnákban, löszfalakban fészkelnek. Főként méhfélékkel, darazsakkal táplálkoznak.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bársonyhal mélyvörös színe azt jelzi, hogy ő a domináns nőstény narancsszínű párjával közös otthonukban, a tengerirózsában. Miután elpusztul, párjának bőre mélyvörösbe fordul - a hím nősténnyé válik.

 

A tengerisün minden mélységben rikitó színei erős kontrasztjai arra intik a ragadozókat: "Hátrább az agarakkal mérgező vagyok!". A tüskék hegyén ülő vörös, kékes hólyagok méreggel vannak tele. Szúrása égető fájdalmat okoz.

 

 A Dél-Amerikában honos, a világon legkisebb majomfajt képviselő törpe selyemmajom. Testhossza mindössze 15 cm, farka ugyanilyen hosszúságú. Testtömege általában 100 és 150 g között mozog.  

 

A ma élő legnagyobb gyík a komodói varánusz vagy sárkány, mely Komodo, Rintja, Padar,  Flores indonéz szigeteken él. A pontosan lemért legnagyobb példány, amelyet a bimai szultán 1928-ban ajándékozott egy amerikai zoológusnak, 3,05 m hosszú volt.

 

 

 

A galápagosi oroszlánfókáknak vastagabbak és érzékenyebbek a bajuszszálaik, mint a kaliforniaiaknak, mivel a planktontól zavaros vízben vakon úszva kell megtalálniuk és elejteniük zsákmányukat.

 

A legkisebb fészket a kolibrik építik. A verbénakolibri fészke egy dióhéj méretének a fele ( neki van a legkisebb tojása is ), míg a méhkolibri ennél mélyebb fészke köröm nagyságú.

 

 

A füles medúza  rendkívül törékeny, sérülékeny, hiszen teste 95 százaléka vízből áll. Akár egy felszálló légbuborék is átszakíthatja leheletfinom szövetét.  ez az állat a vízben sodródó apró szervezetekkel, planktonokkal táplálkozik. A füles medúzák viszonylag rövid életűek, élettartamuk ritkán haladja meg a hat hónapot.  

 

A kodiakmedve az Alaszukai-öböl Kodiak szigetén, valamint a szomszédos Afognak és Shuyak szigetein él. Az átlagos méretű hím hossza az orra hegyétől a farka végéig 2,4 méter. Vállmagassága 1,32 méter, súlya 476-533 kg, így a legnagyobb élő szárazföldi ragadozó.

 

 

 

 

A Tibetben és Szecsuán hegyvidékén élő jak (Bos grunniens) időnként 6100 méter magasságba is fölmegy legelni.

 

 

 

A leghosszabb életű háziszárnyas a lúd. Természetes életkora kb. 25 év. A lancashire-i Thorntonban élő Florence Hull tulajdonában volt George nevű gúnár, 1976 december 16-án múlt ki, 49 éves és 8 hónapos korában. 1927 áprilisában kelt ki.

 

 

 

 

A kanári a legszebben éneklő díszmadár, valóságos füttyművész. Csak a hímek énekelnek. Tágas kalitkájának a lakás legvilágosabb, léghuzattól mentes szegletébe van a helye. A hirtelen hőmérséklet-változásra kényes.

A delfinek ősidők óta barátkoznak az emberrel. Nem egyszer mentettek már ki fuldoklókat, sőt az úszókat megvédték a cápáktól. A Jaok Pelorus névre hallgató delfin pedig teljes két évtizedig "dolgozott" mint révkalauz. Ő mutatta az utat a hajóknak Új-Zéland két szigete között. A delfinek nagyon okos állatok.   Delfin videó

A legkisebb valodi szarvas az Ecuadorban és Kolumbiában élő északi pudu. Vállmagassága 33-35 cm, súlya mindössze 7,2-8,1 kg.

A teknősöknél a legmagasabb életkort, 152 évet egy mauritiusi óriásteknős érte meg, melyet de Fresne lovag 1766-ban a Seychelle-szigetekről Mauritiusra vitt, és a Port Louis-i helyőrségnek adott. 1908-ban megvakult. 1918-ig élt. Teknős videó

 

 

 

 

Magyarországon a legveszedelmesebb mérges kígyó a keresztesvipera. hossza kb. 80 cm. Főként lekaszált szénacsomók, kövek alatt húzódik meg. Harapásuk esetén sürgös orvosi beavatkozás szükséges. Ha nem háborgatják nem támad. Védett állat.

 

 

 

Az óriás pandát Kínában pai-hsziungnak fehér medvének nevezik. Egyedei magányosan élnek és napjaik nagyrészét bambuszrügyek rágcsálásával töltik. Ritkaságuk miatt ezek a mókás teremtmények ma már teljes védelmet élveznek.  Panda videó

 

 

 

Az állatvilág egyik legjobb építőművésze, az észak-amerikai hód. Ágakból, gallyakból és sárból gátat emel a folyóban, majd várat épít magának. A gáttal elrekesztett helyen tavacska jön létre, és ide építheti a lakását.

 

A karibu az egyetlen olyan szarvasfaj, ahol mindkét nemnek van agancsa, és amely hatalmas csordákban él. Tizezres tömegekben vándorolnak a tundrán. Fő élelmük a zuzmó.

 

 

 

 

A teve napokig is kibírja ivás nélkül. De amikor vízre lel, a szomjas teve röpke negyedóra alatt akár 100 liternyit is megiszik. A közhiedelemmel szemben a teve nem raktároz vizet, sem a gyomrában, sem a púpjában.

 

Nyílt terepen, rövid távon a nagy kenguruk 65 kilométeres óránkénti sebességre képesek, s egy-egy ugrásuk akár 8 méteres is lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Precio Cialis 20 Mg Farmacias StevLiaike

(Stevgoks, 2019.09.19 21:28)

Generic Dutasteride On Line Discount Mastercard Accepted Shop <a href=http://aaost.com>cialis without a doctor's prescription</a> Amoxicillin Dose For Strep B Generico Propecia Comprar Rx Sites No Prescription Needed

xd@citromaill.hu

( siedeéedele eledele, 2011.01.17 13:09)

csak ugy elmondanám hogy nem jo

saouca

(norbi , 2010.05.23 15:24)

szia léci agy egy rokát

reiszmariann@citromail.hu

(mariann, 2010.01.18 17:53)

A halak nem is az erdő állataik